Tandblekning

Friska tänder som gulnat av åldern eller blivit missfärgade av till exempel kaffe, te, rödvin eller rökning kan du med fördel bleka.

Vad är tandblekning

Vi använder oss av den mest dokumenterade blekningstekniken Opalescense för hemblekning med tandskenor. Vi arbetar med denna metoden eftersom den är mest skonsam mot tandemaljen. Behandlingen tar cirka 10 dagar, i små steg bleks de missfärgande mörka ämnena i emaljen till vitare och mindre framträdande nyanser. Du gör ett första besök hos oss där vi tittar på dina tänder och ser vilken nyans du har för att kunna jämföra med det slutliga resultatet. Därefter gjuter vi dina blekskenor i tunn behaglig genomskinlig mjuk plast som du sedan använder hemma.

När de individuellt anpassade blekskenorna är klara gör du ett återbesök och provar dem och justerar eventuellt så de sitter bekvämt. Du får med dig skenor och blekgele och en kort instruktion om hur du gör. Många sover med skenorna på natten, cirka 6 timmar per dygn är vad som behövs. Sedan kan du för var dag följa utvecklingen mot ett vitare och vackrare leende, du märker skillnad efter 2-3 dagar. Inom 10- 12 dagar har du nått maximal effekt. Att låta processen gå steg för steg under flera dagar gör den mer skonsam.

Tandblekning på klinik, vad är skillnaden?

Det finns tandläkare som utför blekning på sin klinik under ett besök, de använder ofta starka ljuskällor som till exempel laser för att blekmedlets verkan ska bli effektivare. Ett starkt blekmedel i kombination med laser är mindre skonsamt och kan ge en form av uttorkning av tänderna. Det blir ett direkt resultat, men själva behandlingen påverkar emaljen på ett mindre skonsamt sätt.

Varför missfärgas tänderna?

Det som påverkar emaljen är det som har stark färgeffekt, ungefär som när du spiller rött vin på en vit tröja. Samma effekt har till exempel te, kaffe, tobak och snus – de missfärgar dina tänder. Du märker också att dina tänder blir mörkare efter hand som du blir äldre. För att göra tänderna vitare och vackrare finns ett flertal olika metoder, vi har valt ut den vi tycker är bäst på marknaden idag. Vi har stor erfarenhet av hemmablekning och resultat med patienter som ler gärna och ofta!

Tips för att hålla leendet vitare

Resultatet håller 3-5 år beroende på hur stor mängd kaffe, te, rödvin eller tobak som du konsumerar. Ett bra tips är att dricka kaffe och rött vin med ett glas vatten bredvid, ta en klunk då och då.