Bett- och käkledsproblem

Bett- och käkledsproblem kan orsakas av en mängd olika faktorer. För en hälsosam funktion måste käkleden, tuggmuskulaturen och tänderna jobba tillsammans utan att störa varandra.

Ibland kan en tand eller flera tänder vara för höga, ibland saknas tänder vilket stör balansen i bettet. Det kan leda till ojämn belastning av käkled, muskulatur och tänder, som i sin tur kan ge besvär. Resultatet är ofta att lagningar och kronor ständigt går sönder. Andra besvär kan vara muskelömhet, huvudvärk, tandpressning och tandgnissling och en käkled som knäpper och knastrar när du tuggar. Men också ömhet i ansiktet och tuggmuskulatur är typiska besvär som våra patienter berättar om vid första konsultationen. Vi analyserar symptomen grundligt för att ställa rätt diagnos. Behandlingen varierar från enklare justering av tändernas form till komplexa bettrehabiliteringar i samarbete med våra specialister.

Har du en käkled som knäpper och knastrar, är du öm i käkarna när du vaknar? Många ibland diffusa symptom kan komma från felaktig belastning på käkleden. Det är problem som går att avhjälpa, och inget du behöver ha besvär av.